Vanaf 1 januari 2016 zal het verlaagd BTW-tarief van 6% voor verbouwingen enkel nog van toepassing zijn op woningen die minstens 10 jaar oud zijn. Op vandaag geldt dit verlaagd BTW-tarief voor woningen die minstens 5 jaar oud zijn. Vanaf 1 januari 2016 zal dit tarief enkel nog gelden voor werken aan privéwoning als die […]
"/>

Renovatiewerken 6%: vanaf 1 januari 2016 moet woning 10 jaar oud zijn

Geplaatst op Bewerk

Vanaf 1 januari 2016 zal het verlaagd BTW-tarief van 6% voor verbouwingen enkel nog van toepassing zijn op woningen die minstens 10 jaar oud zijn.

Op vandaag geldt dit verlaagd BTW-tarief voor woningen die minstens 5 jaar oud zijn. Vanaf 1 januari 2016 zal dit tarief enkel nog gelden voor werken aan privéwoning als die woning in kwestie minstens 10 jaar oud is. Die termijn wordt echter niet van dag tot dag bekeken, het is voldoende dat de woning in 2016 in het tiende jaar zit (een woning van oktober 2006 zit in januari 2016 bvb. in het tiende jaar).

Enkel de termijn wordt opgetrokken van 5 naar 10 jaar. De overige voorwaarden blijven integraal van toepassing: zo moet het gaan om een woning die vooral privé gebruikt wordt én moet een attest ondertekend worden.

Voor wie snel is, voorziet de regering echter nog in een overgangsmaatregel. “Werkzaamheden onderworpen aan een stedenbouwkundige vergunningsplicht of meldingsplicht waarvoor de aanvraag of melding is gedaan uiterlijk op 31.12.2015 kunnen blijven genieten van de toepassing van 6% btw volgens de huidige regels in de mate dat de betrokken facturen worden uitgereikt uiterlijk op 31.12.2017. Hetzelfde geldt voor contracten met vaste datum die zijn opgemaakt uiterlijk 31.12.2015”.

In concreto betekent dit dat de onroerende werken aan woningen die tussen 1/1/2007 en 31/12/2017 voor het eerst in gebruik zijn genomen, tot 31/12/2017 toch nog aan het 6%-btw-tarief kunnen gefactureerd worden als u uiterlijk 31/12/2015 een kopie van de ondertekende offerte bezorgt aan het btw-controlekantoor. De woning moet uiteraard wel minstens 5 jaar oud zijn, anders kon het verlaagd tarief immers nooit van toepassing geweest zijn.

Het is cruciaal dat de offerte ondertekend wordt voor akkoord; enkel dan is er sprake van een rechtsgeldig contract. Voorts moet er ook voor een vaste datum gezorgd worden: dat kan door het contract of de getekende offerte te laten registreren bij een registratiekantoor van de FOD Financiën.

Specifiek voor deze overgangsmaatregel kan echter ook vaste datum verkregen worden door een kopie van de getekende offerte neer te leggen bij het btw-controlekantoor. Men ontvangt dan een ontvangstbewijs. In de periode tussen Kerstmis en Nieuwjaar zijn de BTW-kantoren gesloten, maar de offertes kunnen wel aangetekend opgestuurd worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SERVICE OP MAAT

Hulp nodig met uw boekhouding of het invullen van uw belastingsaangifte? Wij bieden een professionele dienstverlening op maat aan eerlijke en transparante prijzen.

DUIDELIJK ADVIES

Bent u een startende zelfstandige? Bij ons kan u altijd terecht voor een startersbegeleiding. Het fiscaal advies dat wij geven is altijd duidelijk en meteen toepasbaar in de praktijk.

DEEL ONZE SITE

Share met anderen via de onderstaande knoppen: