In het regeerakkoord van de nieuwe Vlaamse regering Bourgeois I werd duidelijk de ambitie naar voren geschoven om de woonbonus ernstig te hervormen. De wijziging zal gelden voor leningen die worden afgesloten vanaf 1 januari 2015. Lopende leningen en leningen die worden afgesloten voor 31 december 2014 zullen kunnen blijven profiteren van het oude systeem. […]
"/>

Nieuwe regeling woonbonus

Geplaatst op Bewerk

In het regeerakkoord van de nieuwe Vlaamse regering Bourgeois I werd duidelijk de ambitie naar voren geschoven om de woonbonus ernstig te hervormen. De wijziging zal gelden voor leningen die worden afgesloten vanaf 1 januari 2015. Lopende leningen en leningen die worden afgesloten voor 31 december 2014 zullen kunnen blijven profiteren van het oude systeem.

In het huidig systeem van de belastingvermindering voor enige en eigen woning (de zgn. ‘woonbonus’) kon men als ontlener genieten van een fiscaal voordeel van 2280 euro per jaar. De eerste 10 jaar na het afsluiten van de lening werd dit bedrag nog eens met 760 euro per jaar verhoogd. Als de ontlener op 1 januari van het jaar na het afsluiten van de lening minstens 3 kinderen ten laste had, kwam daar nog eens 80 euro bij. Men kon zo dus maximaal van een voordeel van 3120 euro per persoon genieten.

In het regeerakkoord van de regering Bourgeois I wordt nu gesteld dat het basisbedrag van de belastingvermindering met 760 euro zal verminderd worden en dat de verhoging gedurende de eerste 10 jaar zal beperkt worden. Verder zal er nog gesleuteld worden aan de berekening van de belastingvermindering. Het voordeel dat men zou kunnen genieten zou zo terugvallen tot 1950 euro per persoon.

Ook belastingplichtigen die nog van het oude systeem kunnen genieten, zullen mogelijks nadeel ondervinden: de Vlaamse regering is van plan wijzigingen aan te brengen aan de indexering van de woonbonus.

De bovenstaande regeling zoals die gevonden wordt in het nieuwe regeerakkoord, moet uiteraard nog in wetteksten gegoten worden. Pas dan zal de nieuwe regeling ook echt concreet worden.

Tagged onder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SERVICE OP MAAT

Hulp nodig met uw boekhouding of het invullen van uw belastingsaangifte? Wij bieden een professionele dienstverlening op maat aan eerlijke en transparante prijzen.

DUIDELIJK ADVIES

Bent u een startende zelfstandige? Bij ons kan u altijd terecht voor een startersbegeleiding. Het fiscaal advies dat wij geven is altijd duidelijk en meteen toepasbaar in de praktijk.

DEEL ONZE SITE

Share met anderen via de onderstaande knoppen: